Nyomtatás

Olasz és egri díszvendégek, turisztikai karrier expo az Utazáson

987

Február 27. és március 1. között 43. alkalommal rendezi meg a Hungexpo az Utazás kiállítást, és vele egy időben a 29. Budapest Boat Show-t. Idén 40 ország több mint 250 kiállítója mutatja be kínálatát 20 ezer négyzetméteren.

Magyarország első számú turisztikai seregszemléjének gazdag programkínálatáról hétfőn a La Fabbrica olasz étteremben tartottak sajtótájékoztatót. A helyszínválasztás nem volt véletlen, ugyanis idén Olaszország és Eger az Utazás kiállítás díszvendégei.

A vásár egyik fő témája a nemzetközi trendeknek megfelelően az aktív kikapcsolódás, mottója a kultúra és a vallás a turizmusban – mondta Tihanyi Klára, a Hungexpo Zrt. stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója. A több standból álló Aktív sziget a kerékpározás, a gyalogtúrázás, az evezés és a nyaralóhajózás köré szerveződik. A Nemzeti Sportügynökség standján VR-szemüvegben bárki végig kerékpározhat a Giro d’Italia útvonalán. A BFTK a házigazda város nevében 400 négyzetméteres standot üzemeltet majd, és egy magyar nyelvű invitatív kiadvánnyal készül a belföldi látogatók megszólítására Budapest – Világváros karnyújtásnyira címmel.

Olaszország rejtett tartományai

A külföldi díszvendég képviseletében a rendezvényen megjelent Massimo Rustico, Olaszország Magyarországra akkreditált nagykövete, aki hangsúlyozta, a magyar–olasz kapcsolatokban egyre nagyobb szerepet játszik a turizmus, amit a közvetlen járatok is elősegítenek, Budapesten szinte "olasz invázió" van, de Róma utcáin is mind több magyar szót hallani – fogalmazott, miközben felhívta a figyelmet Itália szépségeire, amelyek "helyi fűszere" a művészetek.

Giovanni Bastianelli, az Olasz Nemzeti Turisztikai Hivatal (ENIT) igazgatója fontosnak tartja, hogy a két ország turizmusa kölcsönösen és egyenletesen növekszik. Kiemelte a Giro'd Italia országút kerékpáros verseny jelentőségét, amely idén az egyik legnagyobb turistavonzó esemény lesz Magyarországon. Hangsúlyozta: az olaszok érdeke, hogy hazájuk kevésbé ismert régióit és az ott lakók természetes életstílusát is megismerjék a turisták, köztük a Magyarországról érkezők, akiknek 70 százaléka most öt tartományt keres fel.

massimoBalról jobbra: Giovanni Bastianelli (ENIT), Massimo Rustico olasz nagykövet és Tihanyi Klára (Hungexpo) a sajtótájékoztatón

Az Olaszországba látogató magyar turisták száma 4 százalékkal nőtt tavaly, ez mintegy 700 ezer magyar vendéget jelent,

ebben az évben 5 százalékos növekedést várnak, miután hazánkból immár 13 olasz városba indulnak közvetlen repülőjáratok.

Az Utazás kiállításon az aktív turisztikai lehetőségek mellett történelmi városaikat, műemlékeiket és zarándokhelyeiket is bemutatják az olaszok.

Eger és térsége minden nap kóstoltat

Eger a 3. leglátogatottabb magyar város, amelynek népszerűsége az elmúlt öt évben folyamatosan emelkedett, 2013-hoz képest 71 százalékos a vendégéjszakák növekedése, 2019-ben ez megközelítette a 700 ezres álomhatárt. Ugyanebben az időszakban a szálláshelyek száma 285-ről csaknem 560-ra nőtt – erről Minczér Gábor, Eger alpolgármestere beszélt.

Számos turisztikai fejlesztést valósítottak meg az elmúlt években. Megújult a Törökkert és a Várfalsétány, a belvárosban a Dobó és a Gárdonyi tér, a patakmederben kerékpárutat építettek, amelyen egészen a Bükkig lehet kerekezni, az egri várat több ütemben fejlesztik, továbbá tervben van a Püspöki Palota és a bazilika renoválása is – sorolta.

soroltaTihanyi Klára (Hungexpo), Minczér Gábor és Mirkóczki Zita, Eger alpolgármesterei

Mirkóczki Zita, a város kultúráért és turizmusért felelős alpolgármestere hozzátette: a város szinte négy évszakos kínálattal rendelkezik, és minden hétre jut valamilyen rendezvény.

A leglátogatottabb a Dobó István Vármúzeum, egyre népszerűbb az Érseki Palota Látogatóközpont, nagy kedvenc a Kopcsik Marcipánia és a Beatles múzeum is.

Igazi kuriózum a Török Fürdő, hagyományosan nagy vonzerő a Szépasszony-völgyi pincesor. A vendégforgalmon belül a külföldiek aránya fokozatosan nő, 2019-ben 30 százalék körüli volt, köztük is jelentős, mintegy 35 százalékos a lengyel vendégek részesedése, a tudatos marketingmunkának köszönhetően.

Az Utazás kiállításon Eger a térségbeli településekkel jelenik meg, többek között Noszvaj, Egerszólát és Mezőkövesd kíséretében. Minden nap lesz bor- és ételkóstoltatás a térség ízeiből, valamint nyereményjáték.

Újdonság a CheckINN Turisztikai Karrier Expo

Az Utazás kiállítás idei újdonsága az első alkalommal megrendezésre kerülő CheckINN Turisztikai Karrier Expo a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány szervezésében.

Ez az első olyan hazai kiállítás, amely kifejezetten a turisztikai ágazatban munkát kínáló vállalkozásokat vonultatja fel, lefedve a teljes szektort

– hangsúlyozta Babik Edit főtitkár.

A rendezvény 1000 négyzetméteres területén 45 cég mutatkozik be, köztük olyan vállalkozások, mint az Accor Hotels, az Albatros Catering, a Budapest Party Service, a Cityrama, a Continental Group, az IBUSZ, a Kartago Tours, a Marriott Hotels, a Wizz Air és a Zsiday Group. Csütörtökön elsősorban a szakembereket várják a szervezők, pénteken pedig a diákokat; az inspiráló előadások mellett fontos téma lesz a karrierépítés, a diplomát követő időszak, továbbá állásinterjú tippeket is kaphatnak a látogatók a Randstad Hungary szakértőitől.

130Nagy médiaesemény volt az Utazás kiállítás sajtótájékoztatója

130 hajó két pavilonban

A Budapest Boat Show-t másodszor rendezik meg az Utazás kiállítással egy időben, a G és az F pavilonban. A Boat Show, a részt vevő cégek és látogatók egyöntetű véleménye alapján, megtalálta új helyét az Utazás kiállítás mellett, mellyel közösen tavaly 35 ezer látogatót vonzottak –hangzott el.

Idén már 7100 négyzetméteren csaknem 130 vitorlással, motoros és elektromos hajóval, technikai felszerelésekkel, számos eszközzel és kiegészítővel várják az érdeklődőket

– mondta Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke. A kiállításra a legjelentősebb magyar és külföldi hajómárkák hozzák el újdonságaikat, a látogatók megismerhetik a kikötői szolgáltatásokat, a legnagyobb bérléssel foglalkozó cégeket, a színpadi programokon szó esik az olimpiai felkészülésről, és bemutatkoznak az idei Kékszalag esélyesei. Újdonság lesz a bemutatómedence, ahol folyamatosan programok zajlanak a hajóteszteléstől a vízi mentők bemutatóján át a SUP jógáig.

Az Utazás kiállításon ünnepli 10. jubileumát a független és extrém utazók legjelentősebb rendezvénye, a Járatlan Utakon Fesztivált, visszatér a tematikus Afrika Expo és Vásár, de lesz Karaván Szalon és Blogger Találkozó is, emellett számos kísérő program, szakmai előadás és rendezvény, valamint nagyközönségnek szóló nyereményjátékok teszik majd vonzóvá a négynapos rendezvényt.

A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy idén megváltozik a belépés a kiállításra, a vásárvárosban zajló nagyszabású építkezések miatt kizárólag a III-as Fogadócsarnokon keresztül engedik be a látogatókat. A diákok pénteken ingyenesen léphetnek be.

Forrás: turizmus.com

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek