Nyomtatás

Ezeket az okos megoldásokat használhatják majd a látogatók a Városligetben

1451

A 2023-ra aelkészülő Liget Budapest Projekt egészét okos infokommunikációs fejlesztések fogják jellemezni. A Smart Liget koncepció energiatakarékos és gazdaságos üzemeltetést tesz lehetővé, így jelentősen csökken a ligeti épületek energiafelhasználása, csökken az intézmények ökológiai lábnyoma. Mindezek mellett a park teljes autómentesével, megújuló erőforrások alkalmazásával és a növényzet felújításával a Városliget gyakorlatilag zéró emissziós zónává válik.

Az úgynevezett Smart Liget alapelve az, hogy a ma elérhető legmodernebb okos szolgáltatásokat, épületfelügyeleti rendszereket és infokommunikációs technológiai megoldásokat egy egységes, könnyen hozzáférhető rendszerbe foglalja. A tervezés során a bécsi okosváros fejlesztéseket vették alapul, és azok tapasztalatai alapján finomhangolták a városligeti megoldásokat.

„A Városligetbe tervezett Smart Liget, az intézmények és a park digitális szolgáltatásainak összefüggő rendszerét hozza létre, amelyek feladata elsődlegesen a magasfokú felhasználói élmény, illetve a hatékony és fenntartható üzemeltetés támogatása”

- összegezte Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A parkba látogatók szempontjából ez azt jelenti, hogy a Városliget összes szolgáltatása – legyen az sporthoz, kultúrához, pihenéshez vagy közlekedéshez kapcsolódó – egy okostelefonos alkalmazáson, vagy a Liget honlapján megismerhető és személyre szabhatóan igénybe vehető.

Csak néhány példa, hogyan segítheti a parkhasználókat a rendszer: a Városliget valamennyi intézménybe jegyet válthatnak, sőt a vásárlások után kedvezményeket kaphatnak más városligeti szolgáltatásért (pl. aki jegyet vált egy koncertre a Magyar Zene Házában, az a következő alkalommal kedvezményesen vehet belépőt az új Néprajzi Múzeum tárlatára). A könnyű hozzáférhetőséget az egész Ligetet lefedő WiFi hálózat fogja segíteni. A Smart Liget alaprendszerhez kapcsolódhatnak a mindennapjainkban használt szolgáltatások is, mint a Google Maps, a Waze vagy a Bubi, így például az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról. A rendszer támogatja az akadálymentességet olyan szolgáltatásokkal, amelyek a vakok és gyengénlátók közlekedését, eligazodását segíti a parkban.

Az okos megoldások az intézmények energiatakarékos és gazdaságos üzemeltetését is támogatják, a hatékonyság növelése érdekében az épületeket egységes és integrált épületgépészeti-automatikai-, biztonsági- és felügyeleti rendszerrel alakítják ki, így az épületek automatikusan mindig csak annyi energiát használnak fel, amennyi az éppen bent tartózkodó látogatók kiszolgálásához szükséges. A park teljes autómentesítésével, megújuló erőforrások alkalmazásával a Városliget zéró emissziós zónává válik.

Forrás: portfolio.hu

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek