2019. február 16., szombat - Julianna

17 milliárdot fizetett az állam a Hungexpoért, mégis bérlő maradt

hungexpoAz államé a vásárváros, mégis súlyos bérleti díjakat kell csengetnie. A Hungexpót üzemeltető céget a 2000-es évek második felében privatizálták a franciáknak, de az Orbán-kormány visszavásárolta a társaságot több mint 17 milliárd forintért – írta a HírTV online változata

A pavilonokat viszont 2035-ig bérbe adták egy francia tulajdonú cégnek, melynek az állam kénytelen fizetni, ha a katolikus világkongresszushoz és a vadászati világkiállításhoz használni szeretné a vásárközpontot.

2015-ben Semjén Zsolt, a Vadászati Védegylet elnöke nyitotta meg a Fegyver, Horgászat, Vadászat nevű kiállítást, akkor úgy nyilatkozott, hogy „az 1971-es vadászati világkiállítás 50. évfordulójára rendezünk egy fantasztikus vadászati-horgászati világkiállítást Budapesten”. A 2021-re a Hungexpóra tervezett világkiállításról a kormány tavaly külön határozatot hozott. Egy évvel előtte, 2020-ban katolikus világkongresszust is rendeznek a Hungexpón, itt a világkiállításhoz hasonlóan az államnak bérleti díjat kell fizetnie a Hungexpo Zrt.-nek.

A Hungexpo megközelítésén 4 milliárd forintból javíthatnak, ez két villamosvonal meghosszabbítását jelentené. A költségeket a francia bérlő és a magyar állam közösen állja majd.

(Forrás: hvg.hu)

  • 1
  • 2
  • 3