2018. október 20., szombat - Vendel

Állami kézbe kerülhet a BAHART

boatshowA rendkívül értékes kikötői vagyonnal és monopóliummal rendelkező Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) lehet a következő cég, amelyet bekebelez az állam. A még a tóparti önkormányzatok tulajdonában lévő hajózási társaságban a Magyar Turisztikai Ügynökség képviselhetné az államot.

– Jelenleg vizsgálat tárgyát képezi az esetleges állami szerepvállalás, amelynek célja a társaság XXI. századi igényeknek megfelelő színvonalú közlekedési vállalattá való fejlesztése lenne – válaszolt a Magyar Nemzet kérdésére a Bahart.

Az ügy hátterében a tulajdonos balatoni önkormányzatok (21 település) tőkeemelési kötelezettsége áll. A helyhatóságok még 2002-ben szereztek térítésmentesen összesen 51 százalékos részesedést a cégben, az állam pedig 2008-ban mondott le ingyen a 49 százalékos tulajdonrészéről, cserébe 1,4 milliárd forintos tőkeemelést írt elő.

Ezt az összeget 2012-ig kellett volna előteremteniük az önkormányzatoknak, de halasztást kaptak 2017. október 27-ig. Az általunk is megírt, napokban megjelent új kormányhatározat alapján a kormány március 31-ig elhalasztotta a másfél milliárd forintos feltőkésítésre vonatkozó döntést. 

(forrás: Magyar Nemzet)
 
 
 
  • 1
  • 2
  • 3