2019. január 24., csütörtök - Timót

Hol fesztiválozik a magyar és mennyi pénzt költ erre?

fesztivalElkészítették az index.hu munkatársai Magyarország fesztiváltérképét: összegyűjtötték, milyen magyar városokban lehet nyáron fesztiválozni, és kiszámolták, melyik fesztiválon mennyibe kerül egy nap. Először is összegyűjtötték, hogy mennyibe kerülnek a bérletek a legnagyobb magyar fesztiválokra és megpróbálták kideríteni, melyik a legdrágább és melyik a legolcsóbb fesztivál.

Mindezt az átlagos jegyárakkal számolva és napokra lebontva. Ehhez először is átlagot kellett vonni a jegyárakból, hiszen a legtöbb nagy fesztivál él azzal a módszerrel, hogy minél hamarabb veszi az ember a jegyet, annál olcsóbban kapja meg. Ebben a tekintetben a leginkább kiemelkedő a Sziget és a B My Lake elővételes és helyszíni különbsége, ahol több mint 13 ezres különbség van a legolcsóbb és a legdrágább bérlet között.

A Bánkitó esetében pedig, ahol évek óta jó előre elfogy az összes bérlet, 12 ezer forinttal kezdődik az árusítás, ami a végére megduplázódik és vannak, akiknek 24 ezret kell fizetniük a helyszínen a reklámmentes fesztiválra való bejutásért, már ha marad persze bérlet. 

A fesztiválok nagy része 5 napos, nagyon sok helyen szerveznek nulladik napot, speciális programmal és általában olcsóbb belépővel. Napokra lebontva a bérletárakat látszik, hogy a szezon elején tartott Kolorádó fesztivál a legolcsóbb, gyakorlatilag az egyetlen olyan, ahova négy számjegyű összegből lehet bérletet vásárolni. Hasonló kategóriában még a várpalotai, június elején rendezett, háromnapos Alfa fesztivált érdemes említeni, ide 8990 forintért lehetett bérletet vásárolni a helyszínen. 

Az Ubikeklektik is egy olyan fesztivál, ami nehezen hasonlítható a többi rendezvényhez, hiszen sokkal kisebb közönséghez szól, kisebb hangsúly van a fellépőkön és nem is lehet bérletet vagy napijegyet venni, helyette fixen 30 dollárral kell hozzájárulni az esemény megvalósításához.

A legdrágább a Volt, Sound, Sziget hármasa lett, de az is kiderült, hogy a szintén főleg külföldi látogatókra célzó, goazenére koncentráló Ozora és Samsara fesztivál is megkéri a jegyek árát. 

Az ár/érték kategóriában talán nehéz egyértelmű győztest hirdetni, az látszik, hogy nagyon telített a hazai fesztivál piac és a nagy, "egy méret jó mindenkire" rendezvények helyett egyre több az olyan kisebb fesztivál, ami egy konkrét szubkultúra igényét próbálja kiszolgálni.

A támában érdemes még ellátogatni a fesztiválokról szóló podcastre.

 (Forrás: Index.hu)

 
 
  • 1
  • 2
  • 3