Nyomtatás

BINÁLÉ – Digitális művészeti szemle, 2023. április 21. - május 7.

465

A kiállítás nemzetközi és hazai művészek, szupersztárok és pionírok alkotásait mutatja be egy immerzív digitális vásznon a Margit-szigeti Kristály Színtéren. A művészeti szemle technológia és demokrácia kapcsolatát helyezi új fénytörésbe Buda, Pest és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóján.

A biennálé lehetőséget teremt a digitális művészeti gyakorlatok színes és gazdag világának megismerésére, különböző esztétikák és alkotótechnikák élményalapú megtapasztalására. A szemle történeti perspektívát is kínál a digitális művészet e gyorsan változó szegletéhez, avantgard úttörők és a legújabb technológiákkal kísérletező kortárs művészek mozgóképes alkotásainak együttes bemutatása megvilágítja a művészet, a kreativitás, a technológia és a társadalom változásainak összefüggéseit.

A gyűjtemény reflektál a korunkra jellemző metakrízisre, a művészek társadalmi szerepvállalására és felelősségére. A BINÁLÉ ennek megfelelően a “QUEERING DEMOCRACY” alcímet viseli, amely a demokratikus értékek vizsgálatára és újragondolására teremt lehetőséget, felvetve azt a kérdést, hogy a digitális művészet miként tud támogatni vagy éppen kritikai szemlélettel gazdagítani társadalmi missziókat, közösségi értékrendszereket. A város 150. évfordulója előtt tisztelegve olyan digitális műalkotások, adatvizualizációk és generatív művészeti munkák is meghívást kaptak, amelyek Budapest demokratikus vagy éppen antidemokratikus szövetéhez kapcsolnak provokatív kérdéseket. A BINÁLÉ a kiállítással és a hozzá kapcsolódó kísérőprogramokkal párbeszédet nyit a város, a jövő és a technológia kapcsolatáról, a hozzáférhető és kirekesztő városi dimenziókról.

A BINÁLÉ KURÁTORAI

Lukács Viola, Weiler Péter, Neudold Júlia Márta

KÍSÉRŐPROGRAMOK

IM Spektrum – a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékének audiovizuális- és fényművészeti nyitott stúdiója és a Binálé szervezésében Szegedy-Maszák Zoltán képzőművész, Nagy Ágoston médiaművész és Pátkai Rozina intermédia művész előadása >> április 21. 17:30

Queering democracy – beszélgetés Tilesch György mesterségesintelligencia-szakértővel, a PHI Institute elnökével, Földes András újságíróval és videóriporterrel, valamint a BINÁLÉ kurátoraival, Lukács Violával és Weiler Péterrel >> április 24. 18:00

Memory Theater of Claudia Hart >> április 28. 20:00

BINÁLÉ werkfilm a kiállítótérben >> Tóth Fruzsina, Bánszegi Rebeka

További információk a program facebook oldalán és honlapján! >> binale.art

I Forrás: Üzleti Hírszerzés

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek