Nyomtatás

Megatrendek a bauma kiállításon

908

Digitalizáció, fenntarthatóság – alapvetően ez a két fő világtrend a mozgatórugója a bauma kiállításon megjelenő kiállítók termékfejlesztéseinek. Ezek közül ismertetünk néhányat.

A 33. bauma építőipari és építőanyag-gyártó gépek, bányászati gépek, építőipari jármű­vek és berendezések vezető világvására 2022. október 24–30. között várja a szak­embereket a Müncheni Vásárközpontban. A világ egyik legnagyobb kiállításán több mint 3000 kiállító jelenik meg termékeivel, újdonságaival, ahová több mint félmillió ipar­ági szakembert várnak. A mintegy 614 000 négyzetméteres kiállítási területen a rendez­vény erre a hétre egy helyre összpontosítja a teljes iparágat.

A vásár kiemelt témái

  1. A jövő építési eljárásai és anyagai: 3D nyomtatás, moduláris építés, új anyagok
  2. Út az autonóm gépekhez: Human Machine Interface (HMI), segéd- és biz­tonsági rendszerek, robotok az építkezé­seken
  3. Bányászat – fenntarthatóság, hatékony­ság és megbízhatóság
    A bányászat digitalizálása, környezetvé­delem és rekultiváció
  4. Digitálizáció az építés helyszínén
    Virtuális valóság, digitális iker, BIM, M2M (Machine-to-Machine) kommunikáció
  5. Út a nulla kibocsátás felé – a csökken­tett CO2-kibocsátású anyagoktól a hibrid járműveken át a teljesen elektromos meg­hajtásig

DIGITALIZÁCIÓ

Az építőipar teljes értékláncában egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a digitális megoldások, hozzájárulnak az építési tevé­kenység átláthatóságához, hatékonyságnö­veléséhez, az elkészült építmények optimá­lis működtetéséhez, és nem utolsósorban részben választ adnak a régóta fennálló szakemberhiányra. A digitalizáció révén keletkező értékes adatok egyúttal segítik a további fejlesztéseket, a folyamatok opti­malizálását.

A bauma vásáron kiállítók körében a ter­mékfejlesztéseknél az alábbi főbb irányok figyelhetők meg:

  • az építőgépek, berendezések könnyebb kezelhetősége, vezetői komfort fokozása (pl. PALFINGER Smart Control vagy Paltronic 180 rendszere, mely utóbbi ide­iglenesen több darukar-pozíciót tárol),
  • adatmenedzsment, IoT-eszközök alkal­mazása (pl. Bosch Rexroth BODAS rendszere),
  • balesetvédelem (pl. virtuális falak, vész­fékező rendszerek, munkafolyamatok automatizálása),
  • a kivitelezési folyamat egyszerűsítése, gyorsítása (pl. betonmonitoring),
  • élőmunkaigény kiváltása technológiával (pl. 3D-nyomtatás).

Példák

Az új LIEBHERR 258 HC-L 10/18 Fibre toronydarut a sűrűn beépített építési területekre fejlesztették, és rendkívül erős teljesítményértékekkel bír. A 60 méter körüli maximális gémkinyúlás mellett a 2500 kilogramm gémvégi teherbírása rendkívüli ebben a métertonna osztályban.  Az olyan kifinomult mozgásokat lehetővé tevő asszisztens rendszerek, mint a „Micromove” program rendkívül precíz és finom mozgásokra is képessé teszik a darut, és az ergonomikusan kialakított daruvezető-fülke pedig hozzájárul és segíti a darukezelőt a biztonságos munkavégzésben.

A teljes cikk: Megatrendek a bauma kiállításon

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek