Nyomtatás

Finn Filmnapok a Toldiban, 2022. február 16 - 20.

761

Nemzetközi filmfesztiválok nyertes filmjeivel, kerekasztal-beszélgetésekkel, mesterkurzussal, finn-magyar egyetemi projekttel érkezik a 11. Finn Filmnapok a Toldi moziba 2022. február 16 – 20 között.

A magyarországi Finn Intézet (Finnagora) szervezésében újra belekóstolhatnak az érdeklődők a finn életbe és megismerhetik az északi ország gondolkodását. A 15 nagyjáték-, dokumentum- és rövidfilmen keresztül közelebb kerülhetnek a „nordic” mindennapokhoz és ahhoz a fanyar és csendes humorhoz, amely átszövi ezt a kultúrkört. Az eseménysorozat alatt azok számára, akik nem tudnak személyesen részt venni a vetítéseken, két alkalommal a Távmozi platformján is elérhetővé tesznek alkotásokat a szervezők. Minden film angol és magyar nyelvű felirattal látható.

A Finnagora az elmúlt években is már igyekezett mindig a legkurrensebb filmeket elhozni a magyar közönségnek. Nem lesz ez idén sem másként. Az esemény nyitófilmje Zaida Bergroth rendezése a Tove lesz. A film Tove Janssonról, a mumin nevű figurák megalkotójaként ismert finn–svéd művészről, illetve a háború utáni Helsinkiben töltött életéről szól.

A fesztivál egyik kiemelkedő darabja A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot című alkotás. A film elnyerte az idei évi Velencei Filmfesztivál közönségdíját, valamint része volt az Ázsia legnagyobb filmfesztiváljának számító Busan Filmfesztivál programjának. A film a vak és mellkasától lefelé lebénult Jaakko perspektíváját mutatja be. Jaakko úgy dönt, hogy elindul felkeresni szerelmét, Sirpát – ehhez pedig öt idegen segítségére lesz szüksége.

Február 19-én 7 fontos rövidfilmet láthatnak a jegyvásárlók. Az alkotások között egyaránt megtalálhatók ismert filmesek, filmes diákok, frissdiplomások munkái.

A fesztivál utolsó napján a Mohamed El Aboudi által rendezett School of Hope című dokumentumfilmet vetítik. A film egy aprócska iskola fejlődését követi a marokkói sivatag közepén. Az iskolába jár néhány gyermek a nomád Oulad Boukais törzsből. A törzs életmódját veszélyezteti a globális felmelegedés okozta aszály.

A nyitófilm után a TOVE főszereplője Alma Pöystivel lesz lehetőség beszélgetni, valamint január 19-én A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot rendezőjével, Teemu Nikkit lehet kérdeni.

Február 20-án Mákó Rozi zeneszerző új performansza a Finn Filmnapokon, a Toldi Moziban debütál. Az élőben születő hangzásvilághoz Mákó Bori médiaművész komponál digitális festményeket. Az alkotópáros munkái egymásra reflektálva rajzolnak ki egy közös audiovizuális kompozíciót.

A filmnapok során harmadik alkalommal valósul meg a Finnagora és a Metropolitan Egyetem szervezésében létrejött hallgatói együttműködés. Az együttműködés célja, hogy lehetőséget biztosítson hallgatóknak és frissdiplomásoknak egyaránt, hogy bemutathassák rövidfilmjeiket az esemény alatt. A projekt finn és magyar résztvevőit egy pályázati kiírás segítségével választották ki. A résztvevő diákok útmutatásban és mesterkurzus órákban részesültek Anna Blom finn filmrendező és Márton Balázs magyar operatőr közreműködésével. Ezeket az alkotásokat láthatja a közönség a fesztivál rövidfilm szekciójában.

Időpont: 2022. február 16 - 20.
Helyszín: Toldi Mozi
További információk: finnagora.hu

| Esemény Menedzser

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek