Nyomtatás

Elkezdődött a Lovastúra központ építése

1004

Domony, pontosabban a Gödöllőtől néhány kilométerre található domonyvölgyi Lázár Lovaspark is részese annak a határon átnyúló, a Dunakanyar térségében a lovas szabadidősport infrastruktúrájának javítását és attraktivitásának növelését célzó szlovák-magyar együttműködésnek az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programnak!

Határon átnyúló lovas szabadidősport infrastruktúrájának javítása és attraktivitásának növelése a Dunakanyar térségében szlovák-magyar együttműködésében.

Célja a lovas turizmus attraktivitásának, ezáltal népszerűségének és vendégszámának növelése Domony (HU) és Ipolyszakállos (SK) települések közötti, a Dunakanyar tágabb területét felölelő térségben. Ipolyszakállosról Börzsönyön keresztül, becsatlakozva a már kialakított Pilis Ride lovas lovastúra kiterjesztésével Domonyban ér majd véget.

A jelenleg nonprofit tevékenységet folytató (élsporttal és lovas hagyományőrzéssel foglalkozó) pályázó egyesületek nyitni kívánnak a lovas-szabadidősportok, a lovas turizmus irányában (lovasoktatás, lovastúrák, lovas bemutatók), annak érdekében, hogy bővítsék célközönségüket, egyúttal – a turisztikai szerepkör erősítésén, a fizetőképes kereslet növelésén keresztül.

E célok elérésére a két projekthelyszínen igényes lovas turisztikai infrastruktúra kialakítása tervezett, melyek célja egyrészt a helyi látogatószám növelése, másrészt a határon átnyúló lovastúrák ösztönzése:

-           Domonyban egy lovastúra központ jön létre istállóval, turisztikai szolgáltatásokkal és lovastúra információs ponttal. Célcsoportok között a magyar és szlovák túralovasok, iskolás csoportok, szállóvendégek.
-           Ipolyszakálloson egy fedeles lovarda létesül turisztikai funkciókkal és lovastúra információs ponttal. Célcsoportok: egyéni lovasoktatásra érkezők, iskolai lovastáborok résztvevői, lovasbemutatók nézői, szlovák és magyar túralovasok.

Mindkét fejlesztés hiánypótló beruházást jelent a térségben a magas színvonalú, komplex szolgáltatáskörnek köszönhetően. A 21. századi kínálat a fiatalok elérését, ezáltal az új lovas nemzedék kinevelését is segíti, megteremtve a fejlesztések iránti keresletet hosszabb távon is.

További előnye a projektnek, hogy a túrák felfűzik a rurális térség kisebb, pontszerű természeti, kulturális értékeit, többletforgalmat generálnak a térségi szolgáltatók számára is, ezáltal hozzájárulnak a vidék gazdasági fejlődéséhez, megtartóerejének növeléséhez. A zöld mobilitással a turizmus ökológiai lábnyoma csökken; az egészséges aktív időtöltés hozzájárul a lakosok életminőségének javulásához.

A közösségi hozzájárulás összege 334.603,60 Euro vagyis 117.111.260 Forint. Partnerség bevezetése: 2021.01.01.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Projekt partner: Gasparik Horse Park

| Forrás: Lázár Lovaspark

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek