Nyomtatás

Sétálj az Építészfórum szerkesztőségével a Budapest Design Week programjain!

137

Három tematikus városi séta keretében mutatjuk be Budapest építészetének egy-egy jellegzetes oldalát, a vallási építészetben fellelhető felekezeti különbségektől kezdve a 60-as évek kísérleti lakótelepén át az elmúlt évek kortárs építészetének kiemelkedő alkotásaiig.

Felekezeti különbségek a vallási építészetben

Ha Magyarországra gondolunk, elsőként nem a vallási sokszínűség jut eszünkbe. Míg egyes országokban – például Indiában, Indonéziában vagy akár az Egyesült Királyságban – számos vallás él egymás mellett, hazánk alapvetően a zsidó-keresztény kultúrkörbe tartozik. A vallásos lakosság jórészt keresztény, bár a zsidóság is komoly hagyományokkal rendelkezik az országban. Az említett két vallás azonban korántsem homogén, mindegyik számos felekezetre osztható, melyek között olykor komoly különbségek vannak, még ha lényegükben egyeznek is. Ezek a különbségek megnyilvánulnak a liturgiában – vagy máshogy fogalmazva a szertartások rendjében –, a dekorációhoz és figurális ábrázoláshoz való viszonyulásban, de még a hívek társadalmi összetételében is.

Az előbb említett különbségek pedig mind hatással vannak a templomok és imaházak építészeti megformálására, téralakítására, stílusára, berendezésére, díszítésére és elhelyezkedésére is. Mivel Budapesten Magyarország kultúrájának és népességének minden szelete megtalálható, és gyakori jelenség, hogy egy környéken belül több felekezet is templommal rendelkezik, kiválóan alkalmas helyszíne egy, a vallási építészet különbségeit bemutató építészeti sétának, melynek során az imaházakkal kívül-belül megismerkedhetünk.

Sétánk alkalmával a három legnagyobb keresztény felekezet: a római katolikus, a református és az evangélikus vallás templomait mutatjuk be. Első állomásként a Szilágyi Dezső téri református templomba látogatunk, ahol a közelmúltban befejeződött felújítás legérdekesebb momentumait ismerhetjük az idősebb és az ifjabb Szakál Ferenctől. Innen a Szent Ferenc Sebei-templomba látogatunk, ahol Z. Halmágyi Judit avat be minket a Szentlélekablak történetébe, majd a Budavári Evangélikus Templomban Bakó Bálint árul el részleteket Kallina Mór életművéről és az épület történetéről.

A sétát Paár Eszter Szilvia vezeti, időpontja: 10. 09. (szombat) 10 óra, ezen a linken lehet rá regisztrálni. 

IForrás: epiteszforum.hu

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek