Nyomtatás

Újjászületett a Velencei-tavi Gárdony motoros

649

A környezettudatosság jegyében dízelről elektromos személyszállító hajóvá alakították át.

Fő eleme, az elavult dízelmotor került lecserélése elektromosra.

A projektgazda Velencei-tavi Fejlesztési Nonprofit Kft. 2000 óta működteti a Velencei-tavi turisztikai célú vízi személyszállítást. A hajók általában kimondottan a hajózás területére kifejlesztett dízelmotorokkal rendelkeznek, amelyek felépítésükben, hűtésükben a hajózás kívánalmainak megfelelőek. Az 1985-ös építésű, több mint 20 éves dízelmotorral rendelkező Gárdony személyszállító hajóba legutóbb 2000-ben egy lengyel gyártmányú, vízhűtéses motort szereltek be.

A hajóra sokan azért váltanak jegyet, hogy fedélzetéről gyönyörködhessenek a tó és a természet szépségében. Annak érdekében, hogy a Gárdony hajó továbbra is méltó és környezetbarát módon szolgálja a helyi turizmust, a márciusban indult projekt keretében a hajó modernizálása valósul meg. Ennek fő eleme – a személyszállító hajó teljes körű felújítása mellett - a dízel üzemű meghajtás átalakítása elektromossá. Az átalakítás során a komplett dízel rendszer és annak valamennyi kapcsolódó eleme lecserélésre kerül, elektromotor kerül beépítésre a szükséges töltő, vezérlő és energiatároló rendszerekkel együtt és a hajtási rendszer is korszerűsödik. Jelenleg a tervezési fázis zajlik, a kivitelezési szakasz szeptemberben indul.

A projekt feladatának tekinti a „zöld” hajózás megteremtését. Kiemelt célja a természeti erőforrások fenntartható használata, a Velencei-tó értékeinek megőrzése és a környezet védelme. A természetközeli turizmus céljait szolgálja, csökkentve az elavult dízelmotorok általi károsanyag és zajkibocsátást is. Az újjászülető Gárdony hajó lehetővé teszi a tó élővilágának közelebbi megfigyelését – a Velencei-tó nyugati része természetvédelmi terület, ahova a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal együttműködésben vezetett hajójáratok indulnak időközönként a tó sajátos élővilágát megismerni vágyók részére. Mivel kiemelkedő a diákok száma az utasok között, így az elektromos hajózás kialakítása pozitívan hat a környezettudatos nevelésre is.

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a látogatók hamarosan megtapasztalhatják a természetközeli hajózás élményét, miközben védik a Velencei-tó páratlan élővilágát.

(Forrás: turizmusonline.com)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek