Nyomtatás

Bezárás is fenyegeti a nemzetközi szállodaláncokat Magyarországon

766

A belváros önkormányzat hatósági eljárást indított szállodák ellen, mert nem küldenek naponta adatokat a vendégeikről a kormányzati turisztikai ügynökségnek. Végső esetben bezárás is lehet a szankció. A magyarországi szállodákban elvileg július 1-jétől elindult a digitális adatszolgáltatás a Nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ (Ntak) rendszerébe.

A szálláshelyek az adatszolgáltatási kötelezettségeiket csak Ntak-kompatibilis szoftverekkel teljesíthetik, annak ellenére azonban, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) már 20 szoftver kapott engedélyt, a Magyarországon működő 1100-1200 szálloda jelentős része nem küld forgalmi adatokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló MTÜ központjába.

egyzőknek szólt az MTÜ, hogy szóljanak a szállodáknak

Elfogyott a kormány türelme - mondta Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek. Mindössze 650 szálloda végzi szabályosan naponta az adatszolgáltatást. Legalább 200-300 olyan szálloda is van a regisztráltak között, amely eddig elmulasztotta a kötelességét. Egy részük külföldi tulajdonban lévő, nagy szállodalánc, akad köztük több ismert márkanév is a fővárosból. Ezek a hotelek jelenleg jogszabálysértő módon működnek. Postázta is a területileg illetékes jegyzőknek címzett levelét az MTÜ, amelyben felhívja a figyelmet azon szállodákra, amelyek a jogszabályi kötelezettség ellenére július elseje óta nem szolgáltatnak naprakész adatokat vendégforgalmukról az Ntaknak, ezért hatósági ellenőrzések indulnak.

"Belváros-Lipótváros önkormányzatát is megkereste az MTÜ a szállodaként működő szálláshelyek Ntakhoz való kapcsolódásával, illetve 2019. július 1-jétől történő adatszolgáltatásával kapcsolatban. Az érintett szállodáknál kezdeményeztük a kért hatósági ellenőrzés lefolytatását, a folyamatban levő eljárásról azonban nem áll módunkban bővebb információt kiadni" - közölte lapunkkal a helyi önkormányzat.

Milliárdos forgalom, futhatja a bírságra

Az V. kerületben található a legtöbb olyan külföldi tulajdonban lévő, nagy szállodalánc, amelyikre ráillik Guller Zoltán leírása. Nem tudni, hogy pontosan kiket érint a hatósági eljárás, de itt található például az Accor-Pannónia Hotels Zrt. szállodalánchoz tartozó Sofitel és Mercure szállodák, melyekben leginkább külföldiek szoktak megszállni. A tavaly 24,8 milliárd forint árbevétel mellett 14,5 milliárd forint profittal záró társaság jelenleg lengyel tulajdonban van. (2015-ben kötött megállapodást a francia Accor-lánc az érdekeltségébe tartozó lengyel Orbis szállodacsoporttal az Accor 46 kelet-közép-európai szállodájának átvételéről.)

Külföldi tulajdonban lévő szállodalánc például a Mellow Mood Hotels is, amely korábban részt vett a rendszer tesztelésében, így ők biztosan küldenek adatot. Szintén csatlakozott a teszteléshez a Danubius-lánc és a Zeina Hotels szállodái, így ők sem számíthatnak a hatóságokra. A Ritz-Carlton és az InterContinental tulajdonosa a milliárdos üzletember, Khalaf Ahmad Al Habtoor, magyarországi befektetéseiért 2016-ban állami kitüntetést is kapott. Míg Four Seasons Hotel Gresham palotát az ománi szultánság vette meg 2011-ben, de egy luxemburgi címre bejegyzett cég a tulajdonosa. Mindhárom hotel milliárdos forgalmat bonyolít, így vélhetően egy esetleges bírság kifizetése sem okozna túl nagy problémát nekik.

Olvass tovább: Bezárás is fenyegeti a nemzetközi szállodaláncokat Magyarországon

(Rendezvény Világ)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek