Nyomtatás

Titok, mennyiért vásárolt az állam, elkelt a Hungexpo is

1910

mnvAz közismert tény, hogy a rendezvény-, konferencia- és vásárközpontok és parkok élénkítik a helyi gazdaságot, hozzájárulnak az üzleti turisztikai szektor növekedéséhez. Az MNV Zrt. a Syma csarnokon kívül a Hungexpót is megvásárolta, az előbbit hárommilliárd forintért, míg az utóbbi vételára ennek többszöröse lehet. A kőbányai vásárvárosban jelentős fejlesztést terveznek.

A magyar állam nem csak a Syma rendezvény- és kongresszusi központot, hanem a kőbányai Hungexpo vásárközpontot is megvásárolta korábbi tulajdonosától. Az ingatlanok iránti kiemelt állami figyelmet a 2024-es budapesti olimpiai pályázat is indokolja, az eddig napvilágra került tervek szerint ugyanis a Puskás stadion melletti Syma rendezvényközpontban tízezres csarnokot alakítanának ki (ez a tornaversenyeknek adna otthont), míg a Hungexpo területén két nyolcezres csarnok épülne, s itt működne az olimpiai sajtó- és közvetítőközpont.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) honlapján kikereshető adatok szerint a Syma csarnokot áprilisban mintegy hárommilliárd forintért vették meg, míg a nagyobb értéket képviselő Hungexpo-ingatlanok vételárát nem közölte lapunkkal az MNV, mivel a tulajdonos cég megvásárlásával kapcsolatos döntések "minősített adatok" (azaz államtitok). A Hungexpót tulajdonló Fonciere Polygone Hungária Kft. (FPH) a tavalyi évet 8,57 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 175 millió forint adózott eredménnyel zárta. A kötelezettségei 1,76 milliárd forintra rúgtak - derül ki a Céginfo.hu adataiból. Az államosított társaság új neve Expo Park Kft.

Közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódás

A kormány februári rendeletében "közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak" minősítette a Hungexpo vásárközpontot tulajdonló FPH többségi részesedésének MNV általi megszerzését. (A 3,037 milliárd forint jegyzett tőkéjű cégben még a fővárosi önkormányzatnak van minimális, 100 ezer forint névértékű törzsbetétje.) Az ilyen összefonódáshoz nem kell a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyét kérni.


"A Fonciere Polygone Hungária Kft. többségi részesedésével összefüggő tranzakcióval kapcsolatos döntések minősített adatok, így azokra vonatkozóan nem áll módunkban felvilágosítást adni. A nemzetstratégiai minősítéssel kapcsolatosan a francia tulajdonos részéről társaságunkhoz nem érkezett észrevétel" - válaszolta a napi.hu kérdésére az MNV.

A FPH többségi tulajdonosa a francia GL Events cégcsoporthoz, illetve vezetőihez köthető Fonciere Polygone SAS. A FPH a tulajdonában lévő Hungexpo-ingatlanok bérbeadásával, üzemeltetésével foglalkozott, míg a kiállításszervezést a GL Events SA érdekeltségében lévő Hungexpo Vásár és Reklám Zrt. végzi. (A Hungexpo-vagyon nagy része 2009-ben egy kiválási egyesülési tranzakcióval került a Hungexpo Zrt.-ből a FPH-ba.) A GL Events 2005-ben privatizálta a Hungexpót, és vállalta a vásárközpont fejlesztését.

A franciák is fejlesztettek volna

A FPH vételára üzleti titoknak minősül, a cég vezetése nem kívánja nyilvánosságra hozni - közölte a Napi.hu-val Ganczer Gábor Hungexpo-vezérigazgató. Tájékoztatása szerint az üzletrész eladása egybevágott a francia tulajdonos stratégia elképzeléseivel, mivel az a terület fejlesztését szolgálja. A kormány által a tranzakció kapcsán megtett lépéseket, így a nemzetstratégiai jelentőségű minősítését, megfelelőnek tartja. (A FPH 2015-ös beszámolójából kiderül, hogy a társaság a bérbevevő Hungexpóval kötött bérleti szerződésében kötelezettséget vállalt arra, hogy 2016-tól négy év alatt 40 millió euró keretösszegig beruházásokat végez a vásárváros területén.)

"A Hungexpo szükségesnek tartja Magyarország legnagyobb professzionális rendezvényhelyszíne további fejlesztését, hogy minél komplexebb kiszolgálást tudjon biztosítani a Budapestre érkező nemzetközi kongresszusoknak, nagyrendezvényeknek és vásároknak. Jelenleg az infrastruktúrafejlesztési koncepció kidolgozása zajlik, a cél egy nagyobb befogadóképességű, az eddiginél is korszerűbb központ kialakítása" - írta válaszában a vásárváros fejlesztésére vonatkozó kérdésre Ganczer Gábor.

Merünk nagyot álmodni, de mennyiért?

A FPH megvásárlásával nagyszabású fejlesztést tervez az állam a Hungexpo területén. E beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította 2016. október 13-ai rendeletében.

"A fejlesztési koncepció véglegesítése folyamatban van, ezért a beruházás költségeivel kapcsolatban nem tudunk felvilágosítást adni. Az ingatlanfejlesztési program keretében jelentős átalakítás van tervben, ami egy modern, hatékony, elegáns, parkosított, megnövekedett befogadóképességű kiállítási, kongresszusi, rendezvény és találkozási központot ad Budapestnek" - írta a napi.hu-nak küldött válaszában az MNV.

"A kormány stratégiai célja, hogy Budapest pozíciója a nagy európai és nemzetközi szakmai programok piacán megerősödjön. Ennek érdekében a magyar állam megvásárolta a Hungexpo Budapesti Vásárváros ingatlanát tulajdonoló társaság többségi részesedését. A döntés lehetővé teszi a piac stratégiai irányítását mind a hazai, mind a nemzetközi események vonatkozásában, emellett hosszú távon biztosíthatóak a kapcsolódó fejlesztések. Ezek eredményeként Budapesten egy valódi, modern és működőképes rendezvény-, konferencia- és vásárközpont fejlesztése valósulhat meg, amely lehetővé teszi, hogy a főváros szívében a legjobb feltételek között adjanak helyet konferenciáknak és vásároknak, valamint egyéb nagy volumenű rendezvényeknek, sporteseményeknek.

A rendezvény-, konferencia- és vásárközpontok és parkok élénkítik a helyi gazdaságot, hozzájárulnak az üzleti turisztikai szektor növekedéséhez, ide értve a kapcsolódó vendéglátást, idegenforgalmat, közlekedést és egyéb, a vendégek számára attrakciót jelentő programok fejlődését is, mivel Magyarország célja, hogy az üzleti turizmus, a gazdasági fejlődés hatékony mozgatórugójává váljon" - írta az MNV.

A Syma-vásárlás kisajátítással indult


Közel hárommilliárd forintot fizetett az állam a Syma rendezvény- és kongresszusi központért. Az MNV honlapján közzétett adatok szerint (itt csak a szerződő fél nevét, a szerződés tárgyát és értékét közlik) a XIV. kerület, Dózsa György út 1. szám alatti ingatlanra vonatkozó "kisajátítást helyettesítő ingatlan-adásvételi szerződés közérdekű célra" értéke 2,5 milliárd forint plusz áfa volt, és kifizettek még "kártalanítás üzemátszervezés jogcímén" 400 millió forintot a tulajdonos svájci-magyar Syma+SD Kft.-nek. A szerződést 2015. december 29-én írták alá, a birtokba adás időpontja 2016. április 30.


A Syma csarnok 2016. április végi bezárásáról korábban a Népszabadság számolt be. A magyar állam 2014 októberében még kisajátítási eljárást indított a Puskás stadion melletti rendezvényközpont megszerzésére, amit az olimpiára való felkészüléssel indokolt. A kisajátítási eljárás időközben adásvételi szerződést előkészítő tárgyalássá alakult. Az egyeztetések során mindkét fél nemzetközi értékbecslőt és ingatlanszakértőt fogadott a felépítmények értékének, illetve a 2005-ben harminc évre kötött bérleti szerződés egyoldalú felbontásából származó károknak a felmérésére - írta áprilisban a napilap.

A FPH 2010 és 2014 között évente 1-1,1 milliárd forintos nettó árbevétel mellett több száz millió forintos nyereséget ért el. Osztalékot 2013-ban és 2014-ben fizetett ki a tulajdonosaknak, mintegy 400-400 millió forintot. Tavaly a bevétel 775 millió forintra esett vissza (a bérleti díj és a hozzá kapcsolódó kaució csökkenése miatt), az adózott eredmény pedig 175 millió forintra csökkent, osztalékot nem fizettek.

Forrás: Budapest 2024 Facebook-oldal

Lapunk mindkét féltől érdeklődött arról, hogy a magyar állam esetleg beszállna, illetve megvásárolná a kiállításszervező Hungexpo Zrt.-t is, a válaszuk szerint azonban ez nincs napirenden, az MNV-nek "nincs tudomása ilyen tervről", a Hungexpo felé pedig "ilyen megkeresés nem történt".

Bevált ez a módi

A kormány korábban nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette, s így vásárolta meg az állam például az MKB Bankot, a Budapest Bankot, a Főgáz Zrt.-t, a Welt 2000 Kft.-t és a Bombardier MÁV Hungary Kft.-t. A kormány az állami trafikellátó létrejöttét, azaz a Tabán Trafik Zrt. és a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. összefonódását is nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, így azt nem vizsgálhatta a GVH.

Új állami ügynökség irányítja a turizmust

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter áprilisban jelentette be, hogy a kormány döntésének megfelelően átalakul a magyar turizmus szervezete, létrejön a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., amelyet Bienerth Gusztáv kormánybiztos felügyel. Az ügynökség létrehozása sajtóhírek szerint Rogán Antal ötlete volt, az új szervezet "az egységes állami turizmusszakmai, rendezvénykoordinációs, turisztikai termékfejlesztési, valamint vendéglátással kapcsolatos feladatok ellátását biztosítja".

A cikk témájával bővebben foglalkozik a december 2-ai Turizmus 2017 konferencia.

(Napi.hu - Domokos Erika)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek