Nyomtatás

Literben kevesebbet iszunk, de a hazai söröket választjuk

1017

sorfogyasztasHa az országok területét az alapján osztanák, hogy ki hány korsó sört iszik meg egy évben, akkor a csehek, a maguk 144 literes egy főre jutó fogyasztásával világuralomra törnének - derül ki a Trademagazin gyorselemzéséből.  A dobogó második fokára meglepő módon a sörkultúrájáról kevéssé ismert Seychelle-szigetek kerülne, míg a harmadik helyet Németország kapná.

Hazánk a rangsorban a harmincegyedik helyen végezne, az atomhatalmak pedig leszerepelnének: az USA a tizenhetedik, a britek a huszonnyolcadik, India pedig az ötvennyolcadik lenne a sorban.

A sörfogyasztás szerint átrajzolt határokat június 2-től 5-ig a Budai Várban utoljára megrendezett sörfesztiválon kozmetikázhatjuk újra. Ebben a három legnagyobb hazai, piacvezető sörgyár is segít minket, akik összefogtak, és a legjobb magyar kisüzemekkel együtt mindent megtesznek azért, hogy minél több sört megkóstoljunk. A fesztiválon a németeknek és a belgáknak a saját fegyverükkel is visszavághatunk: a Budai Várban a legnépszerűbb külföldi főzeteket is tesztelhetjük.

Bár sörkedvelő és sörfogyasztó népként tartjuk számon magunkat, a statisztikák alapján olyan országok isznak minket asztal alá, mint Panama, Kongó és Namíbia. Nem volt ez mindig így: 2005-ben még 72 liter volt az egy főre eső sörfogyasztás egy év alatt. A legutolsó, 2014-es adatok szerint ez a szám 59 literre esett vissza, hiába ittunk a labdarúgó világbajnokság és a kánikula alatt.
fmcg

A visszaeső fogyasztás ellenére a hazai sörüzemek nem panaszkodhatnak: a Magyar Sörgyártók Szövetségének mutatói szerint az elmúlt években növekedett a legnagyobb gyáraink forgalma. 2014-ben a belföldi értékesítés 2 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, a magyar sörüzemek összesen 6,239 millió hektoliter sört forgalmaztak a hazai és külföldi piacokon.

Egyre kedveltebbek a kézműves sörfőzők termékei is, amik a hazai sörtermelés egyre nagyobb szeletét teszik ki. A kis sörüzemek a nemzetközi trendeket követve rendhagyó fajtákkal kísérleteznek: amerikai és ír főzeteket, gyümölcsből, búzából, malátából készült különlegességeket kínálnak a magyar közönségnek. Az ágazat rohamosan fejlődik, csak ebben az évben tíz sörfőzde épült az országban. A piac következő újdonságaként ősszel újhullámos látvány-sörfőzde is nyílik majd a fővárosban, a Fabriq sörfőzői négyféle nedűvel mutatkoznak be a Sörfesztiválon.

A sörszövetség célkitűzéseinek egyik sarokköve a „Sör mi több” eseménysorozat, amivel a hazai sörkultúrát szeretné elmélyíteni, és új oldaláról megmutatni. A Budai Várban rendezett Utolsó Sörfesztivállal karöltve arra hívják fel a figyelmet, hogy a sörfogyasztásban a minőség legyen az elsődleges szempont. Ebben a szemléletben ajánlják söreiket a várba érkező kiállítók, a több mint 80 féle sörüzem közel kétszáz sörfajtát kínál majd a látogatóknak.

(Forrás: www.trademagazin.hu)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek