Nyomtatás

Mit csicseregtek a madarak a Tudományfesztiválon?

1207

A Tudományfesztivál a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében idén is a Föld Napjához kapcsolódóan került megrendezésre, amelyet Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter nyitott meg. 2016-ban a fesztivál, az előző évekhez hasonlóan, a tudományos ismeretterjesztés street science hagyományait megtartva, új programelemekkel bővült.

Magyarországon elsőként építették fel a Science Shop elnevezésű pavilont, amely lehetőséget biztosított az innovációval foglalkozó hazai vállalkozások, kutatóintézetek és egyetemek bemutatkozására. A szervezők célja az volt, hogy az eddigi, kizárólag hazai közönséget megszólító rendezvény nemzetközi résztvevői és érdeklődő körrel bővüljön és valódi expová váljon.

Az eseményen tehetséges és sikeres fiatalokat (start up cégeket) állítottak példaként kortársaik elé, így megmutatva, hogy kellő kitartással, szorgalommal és céltudatossággal már fiatal korban is jelentős eredményeket lehet elérni.

A Tudományfesztiválon mutatkozott be a mYnest oktató-, játszó- és megfigyelőeszköz is, amelynek segítségével a gyerekek – vagy akár felnőttek – számára is karnyújtásnyi közelségbe kerül a természet, miközben a speciális búvóhely segítségével rejtve maradnak.

A mYnest természetfotós játszótér Máté Bence világhírű természetfotósunk szakmai támogatásával született meg – aki éppen 6. Tudományfesztivál alkalmából vehette át a Pro Natura kitüntetést. Bencét élménycentrikus iskolai tapasztalatai indították a fotózás és a természet szeretete felé, ezért magától értetődő volt, hogy az általa kikísérletezett lesek nagyszerű tulajdonságait használja fel a mYnest kivitelezéséhez a játszótérépítésben több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkező Nádland Kft.

A mYnest tehát egy teljesen egyedi oktató- és játszóeszköz, melyet elsősorban madarak, de akár rovarok, mókusok, sünök, és más, környezetünkben élő állatok megfigyelésére, azonosítására, fotózására is alkalmas. Magánkertek, iskolaudvarok, nemzeti parkok látogató- és oktatóközpontjaiban, vadasparkok és állatkertek területén egyaránt alkalmazható.

A pedagógia szempontból sem elhanyagolható szemléltető eszköznek terapeuta jellege is van, a gyerekek szocializációs fejlődésének fontos segítője lehet. A gyermekek számára ugyanis a megfigyelő, etető-itató eszköz koncentrációt, fegyelmet, hallgatást, ugyanakkor gondoskodást és felelősséget is tanít, de nem fegyelmező, tiltó módon, hanem rávezetéssel.

A mYnest program sikerét mutatja, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert is fontosnak tartotta, hogy legyen a területén egy ilyen oktató- és játszó eszköz. A mYnest kivitelezéséhez intézmények számára pályázat is igényelhető, a lakossági verziót pedig kedvezményes áron kívánja adni a Nádland Kft., mondta el Lukács József ügyvezető igazgató, aki hozzátette, a társadalmi felelősségvállalásra is gondolva minden 10. mYnestet gyermekjóléti intézménynek kívánják ingyenesen felállítani.

(Esemény Menedzser)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek