Nyomtatás

A konferenciák ruhaviselete

1564

oltonyA konferenciákon való megjelenés ruhaviseleti előírásait sokak - sok esetben még a moderátorok és az előadók is - figyelmen kívül hagyják. Elismerem, egy egész napos eseményt kényelmesebb lenne egyszerű mindennapi viseletben, farmernadrágban és pólóban végigülni, mint öltönyben, vagy kosztümben,

de sajnos az a rossz hírem, hogy a konferencia ugyanúgy, mint minden más napközbeni hivatalos, vagy protokolláris rendezvény, megköveteli a hivatali viseletet. A csinos öltözettel a közönség megtiszteli a konferencia előadóit, az előadók pedig a résztvevőket azzal, hogy nem hétköznapi viseletben jelennek meg.

Természetesen, - hacsak ezt nem írják elő a meghívóban - nem kell a legszigorúbb busines formal viseletet választani, lehet kicsit lezserebb és kényelmesebb megoldásokat keresni, de a sportcipőt és a farmert hagyjuk pihenni a gardróbban! A bőrdzseki, a túlságosan rövid szoknya, a túldíszített ruhadarabok, a feltűnő ékszerek sem feltétlenül illenek egy konferencia miliőjébe. Inkább maradjunk a visszafogott klasszikus stílus mellett.

Ha többnapos rendezvényről van szó, melyet például egy cég a saját munkatársai számára szervez, eltekinthet a business öltözettől, de ezt a meghívóban közölni kell az érintettekkel.
Az előadók számára nem csupán a protokoll előírások betartása a cél az öltözet kiválasztásakor. A szerepléssel együtt járó "reflektorfény" további praktikus szempontok figyelembevételét teszi szükségessé.

Néhány példa a teljesség igénye nélkül:
- a csiptetős mikrofon felhelyezése miatt a zakó, vagy a blézer ne legyen túl szűk, a hölgyek ne viseljenek hosszabb, a mikrofonhoz érve zajforrást jelentő láncot
- a hölgyek viseljenek semleges színeket, sem a túl sötét, sem az élénk színű, sem a fehér nem előnyös az erős megvilágításban
- zavaró lehet a fényes ékszer, a becsillanó szemüvegkeret
- a "csilingelő" karkötő is zavart okozhat

Ha kerekasztal beszélgetésre készül az előadó, érdemes végiggondolnia, hogy hogyan kerülheti el a feszengést:
- a szűk, rövid szoknya felcsúszik
- a kétsoros gombolású blézer kigombolva csúnya, de ha leülünk benne, csúnyán eláll a mellrészen
- a férfiak számára a térdzokni javasolt, mert a nadrágszárból kivillanó bokazokni és felette a szőrös lábszár nem esztétikus látvány
- a kétsoros zakó a már említett okok miatt hosszas üldögélésnél nem alkalmas

Mint látható a konferenciák esetében sem árt a tudatosság, az előre gondolkodás. Az öltözetünk legyen elegáns, visszafogott és a lehetőségekhez mérten kényelmes.

Forrás: kommunikacio-stilus.hu

 

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek