Nyomtatás

Tovább erősödik az online reklámpiac

1445

omlineA ZenithOptimedia költési előrejelzése szerint 12 országban is az internet részesedése lesz a legnagyobb a különféle reklámeszközök közül. Az internetes hirdetések szempontjából kulcsfontosságúnak tekintett 12 piac alkotja a globális reklámtorta 28 százalékát - adta hírül az ADVANCED TELEVISION .

 Négy olyan piac is lesz az említettek között, ahol az interneten költik majd el az összesített reklámbüdzsé több mint felét. Ugyanakkor globálisan a szektor még akkor is csak a második helyen lesz a televízió mögött, de a két piac mérete közötti különbség csökkenni fog, az idei 11 százalékról 4-re.Tavaly hét olyan piac volt, ahol az internet dominált: Ausztrália, Kanada, Dánia, Hollandia, Norvégia, Svédország és az Egyesült Királyság. 2017-re Kína, Finnország, Németország, Írország és Új-Zéland is csatlakozhat a fentiekhez.

A növekedés motorja: a mobil

Az online szektor növekedésének fő terepe a mobil szektor. A ZenithOptimedia szerint 2014 és 2017 között több mint duplájára fog nőni a szegmens részesedése a reklámtortából (5,1 ről 12,9 százalékra). Az "asztali internet" részaránya stagnálni fog 19 százalék körül, a többi alszektor viszont mind részesedést veszít a mobillal szemben.

Idén 4 százalékkal nő a reklámköltés

A ZenithOptimedia becslése szerint idén 4,2 százalékkal 531 milliárd dollárra nő a globális reklámköltés. 2016-ban további 5 százalékos növekedés lehet. Ebben komoly szerepet vállal majd a riói olimpia és az amerikai elnökválasztás. Utána lassul a gyarapodás, 2017-re már csak 4,3 százalékot várnak.

A kutatócég a fenti eredményekkel 0,2 százalékkal csökkentette az idei évre vonatkozó korábbi becslést, és 0,3-mal a 2016-ost. A csökkentés fő oka a dollár erősödése a fejlődő piacok valutáival szemben.

Latin-Amerika a leggyorsabb

Latin-Amerikában nehézségeket okoznak az alacsony olajárak és a gyenge brazil gazdaság (amely az idei első negyedévben 1,6 százalékkal csökkent). Ezért a ZenithOptimedia 11,4-ről 8,4 százalékra módosította az idei évre vonatkozó reklámköltés növekedésre vonatkozó előrejelzését a régióban. A 2017-ig zajló periódusra vonatkozó becslés pedig 12-ről 6,9 százalékra mérséklődött, de még így is Latin-Amerika marad a világ legdinamikusabb növekvő régiója a vizsgált témában. Argentínában, Uruguayban és Venezuelában kétszámjegyű lesz a gyarapodás a tárgyidőszakban, Costa Ricában, Mexikóban és Panamában pedig 8-9 százalékos.

Ázsiai gyorsak

Ha a kisebb régiókat vizsgáljuk, az "ázsiai-gyors" térségben fog a leggyorsabban nőni a reklámköltés. A csoport tagjai Kína, India, Indonézia, Malajzia, Pakisztán, a Fülöp-szigetek, Tajvan, Thaiföld és Vietnam. Ezeknek az országoknak rohamléptekkel nő a gazdaságuk. A régiós reklámköltés 9,1 százalékkal nő majd évente 2017-ig. Itt Indiában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Vietnamban lesz kétszámjegyű a növekedés.

Eurózóna: növekedés és kockázat

Az eurózóna gazdaság nőtt az elmúlt hónapokban, főleg az alacsony olajár és az Európai Központi Bank kötvényprogramja miatt. A térség sok olajat importál, ezért az olajárak esése felért egy adócsökkentéssel a fogyasztók körében. A gazdasági fellendülés természetesen a reklámpiacra is átgyűrűzött. A ZenithOptimedia szerint idén 2, jövőre pedig 1,6 százalékos lesz a növekedés.

Persze vannak kivételek. Finnországban például 0,3 százalékos visszaesést vár az idei évre a kutatócég, Franciaországban pedig 0,4 százalékosat. Görögországban ellenben 7,9 százalékos fellendülés lehet, pedig korábban csak egy szerény 0,5 százalékos gyarapodást jeleztek előre.

"Az internet szerepe egyre markánsabb, előbb utóbb letaszítja a tévét a trónról" - mondta Steve King, a ZenithOptimedia vezérigazgatója. "A videó fogyasztást persze nem kell félteni, csak egyre inkább a laptopokra, az okostelefonokra és a táblagépekre terelődik" - tette hozzá.

 

(Forrás: marketinginfo.hu)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek